Wat is een index?

Een aandelenbeurs meet de prestatie van de koers van een groep aandelen op een bepaalde beurs. Voorbeeld: De FTSE 100 vertegenwoordigt de 100 grootste aandelen die aan de Londense beurs worden verhandeld. Als de koers van de aandelen stijgt, gaat de koers van de index zelf (de FTSE 100 dus) ook omhoog. Daalt de koers van de aandelen, dan daalt die van de index ook.Er zijn duizenden indices op de financiële markt, een aantal die het meest gevolgd worden zijn de S&P 500, de Dow Jones Industrial Average, de DAX 30, de samengestelde Nasdaq en de FTSE 100. Indices kunnen op allerlei verschillende manieren worden opgebouwd, maar worden vooral bepaald door de beurswaarde en de onderverdeling naar sectoren.

Indices zijn vaak genoemde financiële activa en worden vaak gebruikt als maatstaf van de gemiddelde gezondheid van een aandelenmarkt. Ze kunnen ook dienst doen als belangrijke indicator van de algehele gezondheid van een economie en kunnen helpen bij analyse van de trends in een bepaalde markt. Er zijn indices voor gehele sectoren en subsectoren, groepen bedrijven van een bepaald land, opkomende markten, etc.

Hoe gaat handelen in indices in zijn werk?

Bij handelen in een index zou u, als er een bepaalde kwestie speelt die de bedrijven van een bepaalde index beïnvloedt, een CFD voor die index kopen of verkopen, afhankelijk van welke kant u denkt dat de markt opgaat.

Voorbeeld: Na onderzoek en speculatie denkt u dat de aankondiging van een belastingverhoging voor bedrijven in Duitsland een enorme invloed zal hebben op een aantal bedrijven dat genoteerd staat aan de DAX 30 (een populaire Duitse index). U denkt dat de DAX 30 gaat dalen, dus u kiest ervoor om het CFD op die index te verkopen. Als u gelijk krijgt, verdient u een winst op deze koersbeweging. Maar als u het verkeerd hebt, loopt u een verlies op.

Hoewel het per index verschilt, worden indices geregeld opnieuw berekend en uitgebalanceerd. Dit hangt af van de omvang en beurswaarde van de bedrijven in de index. Beter presterende grote bedrijven binnen een index kunnen zwakkere prestaties van andere bedrijven in de index compenseren en de koers kan dienovereenkomstig dalen of stijgen. Indices hebben een grote blootstelling aan een aantal onderliggende bedrijven wat kan helpen bij diversifiëring.

Risk Disclaimer

Trading in Forex and/or CFD and/or any other financial instruments involves significant risk and may not be suitable for all investors. Trading in the financial markets may lead to a loss of some or all your original investments, and as such, you should not invest money that you cannot afford to lose. Trading on margin/leverage can work against you as well as for you. You should be fully aware of all risks involved in trading. You should seek advice from an independent and suitably licensed financial advisor and ensure that you have the risk appetite, relevant experience, and knowledge before deciding to trade. Please read and ensure you fully understand our Risk Policy. Cryptocurrency trading requires knowledge of cryptocurrency markets and comes with several risks, including volatile market price swings or flash crashes, market manipulation, and cybersecurity risks. Investors should conduct extensive research into the legitimacy of each cryptocurrency before investing.

*All trading involves risk. It is possible to lose all your capital.

© 2022. All rights reserved